Behandlinger

*vi gjør oppmerksom på at dette kun er enkle forklaringer på noen av våre behandlinger.

Kontroll:

Vi anbefaler alle våre pasienter å ha årlig kontroll. I enkelte tilfeller flere ganger i året.

Våre kontroller inkluderer full sjekk av munnen (tenner, tannkjøtt, tunge osv.), to røntgenbilder og fjerning av tannstein som er lokalisert over tannkjøttet. I noen tilfeller vil det være nødvending med flere røntgenbilder og mer komplisert rens av tennene, da blir det tillegg for dette.

Årlig kontroll er viktig for at vi skal kunne hjelpe deg å forebygge din tannhelse.

Fyllinger:

Når det er små eller mellomstore hull i en tann kan vi fylle den med fylling. Da bruker vi tannfarget fyllingsmateriale (kompositt) får og få fargen så lik din egen tann som mulig.

Rotfylling:

Rotfylling må vi gjøre på tenner hvor nerven til tannen er betent eller infisert.

Det er mange årsaker til at dette skjer, som for eksempel hull som enten er veldig nærme nerven eller som allerede har kommet helt inn til nerven, traume til tannen, tanngnissing eller andre påkjenninger til tannen.

Når vi rotfyller tannen fjerner vi først nerven (nervene) for så å rense og forme kanalene som er inne i røttene på tannen. Dette gjøres for å fjerne all infisert tannsubstans og gjøre plass til rotfyllingsmaterial. En rotfylling krever i fleste tilfeller flere besøk. Hvor lang tid det tar avhenger av om det er en tann med kun én kanal eller en tann med flere og også hvor vidt tannen er levende eller død. Mellom rensingen og fyllingen av rotkanalene må man gå med et bakteriedrepende middel og midlertidig fylling. Når kanalene er renset og fylt bygges så tannen opp igjen med enten fylling eller krone.

I noen tilfeller kan det oppstå komplikasjoner ved rotfyllinger. Om det var infeksjon i tannen før rotfylling kan denne blusse opp igjen, det kan bli fraktur av instrumentene som brukes inne i rotkanalene og fraktur av tannen kan oppstå om den er svak. Dette kan redusere prognosen av tannen. Men de fleste tenner kan beholdes lenge etter rotfylling og mange tenner kan også rotfylles på nytt. Etter utført rotfylling er det viktig å kontrollere den årlig hos tannlegen.

Protetikk:

Protetikk inkluderer blant annet fasetter, kroner, broer, partiell proteser og helproteser.

Kroner brukes på enkelt tenner og blir sementert fast utenpå din egen tann. Dette gjøres når tannen mangler for mye tannsubstans og med det ikke er sterk nok for å ha en fylling eller på grunn av estetikk. Å lage en krone krever flere besøk. På første besøk blir det tatt avtrykk av tennene dine i begge kjevene før tannen så blir preparert for å gjøre plass til kronen. Vi velger også ut farge til kronen med fargekart og registrerer bittet ditt. Tannteknikeren lager så kronen før den blir sementert hos oss. I våre priser er alt dette allerede inkludert i prisen.

Broer kan brukes i enkelte tilfeller når én eller flere tenner mangler. Da blir kronene sementert på tennene på hver side av den manglende tannen/tennene og så er det falske tenner festet til disse. I andre tilfeller hvor flere tenner mangles kan en partiell protese være et bedre alternativ.

Timebestilling

Kontakt oss

410 44 944
 

Tannlege Lise Furset
lise@moldetannhelsesenter.no
Telefon: 410 44 944